ΤΟ ΠΕΣΜΕΝΟ ΜΕΓΑ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΝΕΡΑΙΔΑΣ


Το Μέγα γεφύρι , βρισκόταν πάνω από τον Μέγδοβα , στα όρια Ευρυτανίας και Καρδίτσας , στη περιοχή Κοκκινέϊκα . Πάνω από την Μαυρομμάτα όπου υπήρχε το γεφύρι της Κότσιτας, ήταν το μοναδικό πέρασμα του ποταμού και εξυπηρετούσε τους κατοίκους μιας αρκετά μεγάλης περιοχής . Ήταν χτισμένο ανάμεσα σε δύο από τα πιο απότομα και βραχώδη βουνά της Ελλάδας , την Μάρτσα ( 1.690 μ.) και το Βοϊδολίβαδο ( 1.543 μ.) . Το έριξε το 1949 ο στρατηγός Κατσώτας , προσπαθώντας να ανακώψει την υποχώρηση του Δημοκρατικού Στρατού . Την ίδια τύχη είχαν όλα τα γεφύρια της περιοχής ( Κώτσιτα στη Μαυρομμάτα , Μπεσιώτη , Μέγα γεφύρι και Καροπλεσίου ). Η παράλογη αυτή καταστροφή σύμφωνα και με τις αναφορές των κατοίκων της περιοχής,
δεν απέτρεψε την φυγή των κυνηγημένων ανταρτών , διότι αυτοί είχαν ήδη περάσει το φυσικό εμπόδιο του Μέγδοβα πολύ πριν ο υπερβάλλων ζήλος του στρατηγού γίνει πράξη .
Το Μέγα γεφύρι εξυπηρετούσε το μονοπάτι που πήγαινε από την Νεράιδα στα Άγραφα . Για να βρούμε σήμερα τις βάσεις του , παίρνουμε αυτό το παλιό μονοπάτι για είκοσι λεπτά περίπου ή ανεβαίνουμε τον Μέγδοβα ανάποδα στη ροή του , από το σημείο που ο δρόμος Νεράϊδα – Άγραφα περνάει μέσα από το ποτάμι .
Εκεί βρίσκουμε τις δύο αντικριστές βάσεις του γεφυριού που επιβεβαιώνουν το όνομα του – Μέγα . Το σχήμα του ήταν ημικυκλικό και προστατευόταν από τις κατεβασιές του Μέγδοβα από μία φυσική προεξοχή των βράχων , από τη μία πλευρά και από ένα τοίχο από την άλλη . Στα βάθρα του σήμερα , αναγνωρίζονται οι φθορές του χρόνου και ίσως κάποιων κακόβουλων κυνηγών θησαυρών .
Λίγο πιο κάτω από το γεφύρι οι ντόπιοι κατασκεύασαν μία πρόχειρη συρματογέφυρα με δοκάρια ξύλινα για πατήματα , που κι αυτή σήμερα έχει αχρηστευθεί .

Στοιχεία γεφυριού :
Μήκος : 35,00 , πλάτος: 2,20 , ύψος: 12,00 , ύψος καμάρας: 10,00 , άνοιγμα καμάρας: 20,00 , κατεύθυνση: Α-Δ , υψόμετρο: 540 , γεωγραφικό ύψος: 39ο07'09.02''Ν , γεωγραφικό πλάτος: 21ο46'01.89''Ε .

ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

  1. Παρακαλώ κι εδώ δεν έχετε αναφέρει από που πήρατε τις πληροφορίες σας. Παρατηρώ πως στα δικά σας στοιχεία βάζετε υδατογράφημα με το λογότυπο του ιστολογίου σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή